Eerst en vooral een stand van zaken. Nederlandse huisgezinnen verbruiken dagelijks plus minus 120 liter water. En de dag van vandaag consumeren we het liefst zacht dan hard water. Maar wat betekent dit nu eigenlijk concreet? En heeft hard water een bepaalde invloed op onze algemene gezondheid? Waterontharder Delft licht een tipje van de sluier op over het verschil tussen hard en zacht water.

Wat versta je onder zacht en hard water?

Om maar meteen heel duidelijk alles op een rijtje te zetten. Hard water heeft alles te maken met de hoeveelheid magnesium en calcium dat in water zit. Hoe hoger van beide vernoemde stoffen hiervan in het water zit, hoe harder het water wordt omschreven. Drinkwater Ondernemingen moeten zich aan bepaalde vastomlijnde vooropgestelde richtlijnen houden. Het wordt gekwalificeerd van ‘zeer zacht water’ tot ‘zeer hard water’ in Nederland.

Is nu hard water ongezonder dan zacht water?

Dit berust op een heel groot misverstand. Volgens experts bestaat er wel een zekere ondergrens zodat water geen te zacht gehalte heeft. Op dit ogenblik wordt die waardemeter bepaald op 40 mg calcium per liter verbruikt water. Dit heeft overigens een bepaalde reden. Bij een te lage vastgestelde concentratie kan water mineralen in je lichaam beginnen op te lossen. Maar daar houdt elke vergelijking over de kwaliteit van het water op.

Maar wat zijn de grote voordelen van zacht tegenover hard water?

Wanneer het water zogezegd harder is en meer kalk bevat, wil dit nog niet zeggen dat er een probleem is. Paniek hierover is een slechte raadgever en voor de gezondheid zorgt dit voor geen enkel effect. Het enige negatieve resultaat van hard water heeft te maken met de duurzaamheid van huishoudtoestellen zoals een vaatwasser, wasmachine en dergelijke. Hoe meer kalkaanslag op die apparaten, hoe vlugger de apparaten stuk gaan. Dit is trouwens de hoofdreden waarom zacht water de voorkeur krijgt in Nederland.

Zacht water vermindert het energieverbruik

Het is een algemeen gegeven dat huishoudtoestellen met kalkaanslag rechtstreeks de energiefactuur beïnvloeden en het verbruik verhogen. Waterontharder Delft houdt een oogje in het zeil dat de energieprijs niet gaat ontsporen hierdoor en zacht water wordt aangeboden. Een andere reden waarom het gebruik van zacht water zo belangrijk is. Calcium reageert op zeep zodat het minder goed werkt. Het directe gevolg is dat je bijvoorbeeld meer waspoeder gebruikt bij hard water.